Tronada núm.22 Respostes als canvis climàtics: adaptar-se, escapar o morir. Com s’ho faran les libèl·lules i els espiadimonis?

El dia 3 d’octubre l’Aida Viza ens va parlar de la recerca que estan fent sobre els odonats i la seva adaptació al canvi climàtic. L’objecte del seu estudi ha sigut un grup de libèl·lules i d’espiadimonis, escollint-los per la seva distribució, els seus requeriments sobre l’hàbitat i la tolerància al canvi de l’hàbitat.

Van aconseguir modelitzar la distribució de les poblacions segons la disponibilitat d’aigua i creuant el model de la distribució dels odonats amb altres models sobre la disponibilitat d’aigua.

Quan van fer els càlculs amb prediccions diferents sobre la disponibilitat d’aigua (més o menys segons les prediccions climàtiques) van veure que en tots els casos la distribució de les poblacions variava.

En alguns casos la grandària de la població es mantenia estable tot i que amb distribució diferent i en altres casos la població disminuïa. No hi ha dades concloents sobre les poblacions i espècies però sí molt concloents sobre la distribució de les espècies.

A la tronada van assistir-hi una vintena d’assistents.

xerrades naturocientífiques